Stavba udírny - dokumentace

14.3.2014 Trvalý odkaz

          Vlastní udírna byla vždycky můj sen. Nastal čas si jej splnit a postavit si ji na zahradě. Prostudoval jsem spoustu internetových diskuzí, abych doladil všechny detaily a poté se rozhodl s vlastní stavbou začít. Napadlo mne podělit se s ostatními s průběhem stavby s možností diskuze a připomínek. Takže toto bude něco jako seriál na pokračování...

        Tak tedy základní informace o udírně, jak by měla vypadat:

        - udírna bude kombinací pískovce a dřeva

        - ohniště bude od udící komory vzdáleno 1.5m

        - pískovcový sokl vysoký 80 cm, široký 55cm a dlouhý 250cm

        - ohniště vyzdím z desek z akumulačních kamen

        - udící komora bude na konstrukci ze střešních latí 4x6 a pobita podlahovými palubkami 146mm širokými a 23mm

          tlustými

        - kouřovod po mnohých diskuzích bude z kameniny

     

 

        Den 1.: Základy

        První věc při zahájení práce je výběr místa. Původně měla stát úplně jinde, ale probíral jsem to se švagrem, který sousedí s naším pozemkem a dohodli jsme se, že ji udělam na druhé straně zahrady, aby v budoucnu nedocházelo k hádkám ohledně nepříjemného kouře do oken jeho domu.

( v těchto místech bude stát moje budoucí udírna )

 

        Teď nastává fyzicky nejnáročnější část a to sice hrubá síla na vykopání díry. Chvíli jsem váhal, jestli nezavolat někoho na zemní práce, ale nakonec rozhodlo to, že jsem měl stejně v plánu udělat si všechno sám. Takže krumpáč do ruky...

( půda u nás je neskutečně kamenitá, kameny podél díry jsou všechny z tohoto kousku )

 

        Práce to byla náročná, za tři hodinky kopání v kamenech hotovo.Hloubka základů je 60cm. Hlína odvezena a kameny, které jsem vykopal, půjdou zpět do díry společně se štěrkem 32/63 z nedalekého lomu. Cena za 540kg štěrku 160,-Kč.

( Hloubka 60cm )

( Bolely mne z kopání záda a celkově mi bylo tak nějak na umření...)

( na kulaté kameny přišel ostrý štěrk, na výšku 15cm této plochy je 540kg štěrku, pěkná váha...)

 

        Tak a teď pro míchačku a začít betonovat základy. Našel jsem v přístřešku zbylé ztracené bednění, tak proč ho nepoužít. Bednění má rozměry 15x20x50cm. K vylití základů spotřebuju 4 pytle cementu. Cena cca 300,-Kč. Bednění a písek zdarma.

( První řada ztraceného bednění )

( a hned druhá )

( trochu to provázat armaturou, trubka v levé části je příprava na vychytávku s odkapáváním vody v udící komoře )

 

( a ještě nějaký dráty na stojáka...)

        První den je za mnou. Zítra vyleju betonem prostřední část, chtěl jsem to nechat zatuhnout, aby mi to řídkej beton nevyvalil...

 

        Den 2.: Vybetonování základů

        Po vylití ztraceného bednění mě dnes čekalo jen dokončení základové desky. Počasí stejně neumožňovalo nic jiného. Teď budu pár dní čekat, než beton řádně vytvrdne. Beton sice zraje necelý měsíc, tak dlouho, samozřejmě čekat nebudu, už jen proto, že se do něj nebude vrtat ani jinak zasahovat, tak je to vcelku jedno. Čas zatím využiju k přípravě šamotových cihel, úpravu kameninové roury a taky si zhotovím ze střešních latí konstrukci uďáku...

  

 

 

 ( konečná podoba základové desky )

        Den 3. : Příprava ohniště a položení prvních kamenů

 

        Pár dní jsem se na stavbu udírny vůbec nedostal. Dlouhý týden v práci a mizerné počasí k tomu. Dnes jsem mezi jednotlivými přeháňkami začal se stavbou ohniště. Našel jsem desky ze starých akumulaček a pár cihel, k tomu jsem asi 8 šamotek dokoupil. Dno ohniště jsem upravil do roviny a položil dvě desky, poté jsem začal s pokládáním pískovce. V době, kdy jsem musel být v práci a nemohl pokračovat v díle, jsem poprosil kamaráda kováře, jestli by mi neudělal nějaké pěkné dvířka k ohništi. Za pár korun udělal moc krásné...

( původně jsem si chtěl svařit nějaká dvířka sám, ale kamarád kovář mi udělal tímhle velkou radost...)

 

( základ pro ohniště)

( první pískovcové kameny na svých místech )

 

        Den 4. : Ohniště

 

        Dnes mě čekala stavba ohniště. Sestavil jsem jej z desek ze starých akumulaček. Jednotlivé desky jsem zdil šamotovou maltou s cementem v poměru 3:1. Poté jsem zabudoval železný rám dvířek a přihnul platle, které jsem následně zalil betonem. Až beton vytvrdne, už ten rám nikdo nevyndá. Leda odřezat flexou.

( zarovnání podlahy ohniště )

( první patro desek a vložení rámu )

( vybroušení desky pro kameninovou rouru )

 ( roura na svém místě )

(strop ohniště a vymazání škvír šamotovou maltou )

( detail vyzděného ohniště před usazením rámu )

 

        Den 5. : Test ohniště a kouřovodu

 

        Fáze pokládání pískovce je poměrně zdlouhavá činnost. Nejde totiž položit dva pískovce na sebe, to by spadlo. Je třeba počkat s každou další řadou minimálně do druhého dne, kdy beton trochu zatuhne a je možné na to položit další kámen. Takže v podstatě v jednom dni mohu udělat jednu řadu kolem dokola. K tomu jsem dnes chtěl otestovat jak mi to kouří a jak hoří oheň.

 

( test ohniště )

        Kouří to skvěle, problém mám zatím s hořením. Pokud zavřu dvířka, tak oheň uhasíná, přestože jsou ve dvířkách vyvrtané díry. Zřejmě budu muset udělat rošt na nožičkách dovnitř, aby vzduch šel pod oheň.

( test kouřovodu )

 

 

         Den 6. : Dokončení ohniště

        Dneska jsem musel betonovat sloupky kolem výběhu, takže jsem si vyšetřil necelou hodinku. Dodělal jsem teda aspoň ohniště. Poslední řada šamotek a topeniště je hotovo.

( měl jsem k ruce malou pomocnici )

 

         Den 7. : Dokončování kamenné stavby

        Zdění z pískovců se zdárně blíží ke konci. Dnes jsem pokládal poslední řadu. Nyní mi ještě chybí vnitřní vyzdění pod udící komorou. To bude trochu piplačka, kolem těch šutrů se to dělá dost blbě. Objednal jsem si tři betonové desky 60x60x6 v pískové barvě, které přijdou nahoru jako zakončení. Dost jsem si s tímto lámal hlavu, jestli použít kámen, dřevo nebo třeba mramorovou desku, ale betonová dlažba se mi jeví jako nejlepší řešení. Kámen je nesmysl, dřevo na dešti nevydrží věčně, mramorová deska je drahá, beton vyhrává.

 

 

        Den 8. : Usazení rámu

 

        Další záležitostí dnes bylo usazení rámu udící komory, na který se přišroubuje dřevěná bouda. Rám má vnější rozměr 662x552, svařil jsem si ho z L-profilu 60x40x4. Cena za 3m profilu byla 300,-Kč. K rámu jsem přivařil několik kotevních fousů. které jsem zapustil do betonu. Dále bylo potřeba srovnat do roviny vršek kamenné stavby. Tam zítra přilepím flexi lepidlem na obklady betonové desky 600x600x60 pískové barvy. Cena za 3ks byla 550,-Kč.

 

        Den 9.: Dokončení podezdívky a příprava rámu

 

        Konečně je pískovcový sokl hotov. Na dřevěnou konstrukci jsem použil střešní latě 4x6cm. Byly potřeba 3 čtyřmetrové latě. Spojení s rámem bude šrouby M8x90. Připraveno na osazení palubkami...

( finální fáze kamenného soklu a konstrukce pro komoru )

 

        Den 10.: Dvířka a střecha

 

        Poslední fáze dodělat dvířka a zastřešit. Kovář mi udělal panty a zavírání. Trochu jsem se vyblbnul s dvířkama, byla to spousta zkoušení a broušení, aby to šlo zavírat, ale přitom, aby to dobře těsnilo.

 

 

 ( obložení rámu podlahovými palubkami )                                ( rám pro dvířka )

 

( dodělání dvířek a kování )                                                   ( detail kliky )

 

 

 ( zahloubení zavírání a hotová dvířka s kováním )

    

        Následovala stavba střechy. Stále jsem se rozhodoval, jestli udělat dvojitou z palubek nebo jednoduchou a pobít nějakou plechovou krytinou. Nakonec jsem se rozhodl pro dvojité palubky. Spodní a vrchní část palubek jsou na sobě v pravém úhlu. Kdyby to dělalo neplechu, pobiju to nějakou krytinou. Ještě řeším, čím to celé natřu. Vzhledem k tomu, že v celým baráku máme veškerý nábytek natřený olejem, asi se rozhodnu pro olej znovu. Nechci žádnou syntetiku ani žádný lak, přestože je to na vnější straně, stále může chemie proniknout na maso a být to cítit. Proto chci nějaký zdravotně nezávadný nátěr. Další variantou, která mi byla doporučena je včelí vosk. Ještě to promyslím...

 

 

( hotová stříška nad udírnou )

        No, teď už jen počkám, až mi dorazí poštou objednaný komín a udírna bude připravená k zakouření...

( hotová udírna zatím bez komínu )

 

 

( osazení teploměru )                                                                           ( první maso v udírně )

 

         Den 11.: Komín

        Nakonec ještě přidělat komín. Průměr komína je 150mm, složen z roury 1m a kolene s klapkou. Koleno jsem v nejnižším bodě provrtal vrtákem o průměru 6mm dvěma děrami. Důvod je ten, aby kondenzovaná voda odkapávala mimo udírnu. Tento problém jsem řešil už v době, kdy můj otec měl v udírně komín na střeše a neustále mu na maso kapala voda, čímž bylo maso černé a nahořklé. Zavěšoval tam různé poklice apod., ale napadlo mne, udělat komín zboku boudy a provrtat koleno. Voda pomalu odkapává vedle udírny, kde mám na zemi kačírek. Lze pod koleno umístit trychtýřek s hadicí, aby šla kondenzovaná voda třeba za plot.

 

         Rozpočet materiálu :

        - štěrk                         150,-

        - cement 6 pytlů       420,-

        - dvířka ohniště     1.200,-

        - kování                      600,-

        - komín                       800,-

        - palubky                 1.500,-

        - barva                        160,-

        - střešní latě              300,-

        - betonová dlažba    550,-

        - L profil na rám        300,-

        - teploměr                  150,-

          _____________________________

        CELKEM                   6.180,-

 

( v rozpočtu nejsou zahrnuty položky za materiál, který jsem měl z vlastních zdrojů : bednění, roura kouřovodu, 1 tuna pískovce, atd. )

 A na závěr něco z prvních udících pokusů... :

 

 

 

 

 

 

Komentář ke článku (35)