Moje zkušenost s nanofilem

4.12.2012 Labe, Trvalý odkaz


        Zmasírován reklamou v odborných rybářských časopisech a hnán touhou zkoušet vše nové jsem se rozhodl vyzkoušet nanofil. Něco jsem si o tom přečetl a řekl jsem si, že když už nanofil, tak v nižších průměrech, ať se ukáže, co v něm je. Zašel jsem tedy do rybářských potřeb a vybral nanofil 0,06 s údajnou nosností kolem 3,5kg.

        Hned druhý den jsem jej upaloval vyzkoušet na Labe. Celý večer předtím jsem na jejich stránkách zkoušel speciální uzel pro nanofil, protože na netu byla spousta negativních ohlasů právě na používní klasických uzlů. Navázal jsem prvního smáčka a nahodil. První nához a smáček se zastavil ve stromě na druhém břehu ramene. Při chytání s klasickým monofilem 0,16 bych to nikdy nedokázal a teď lehkým švihem bez problému. Tak to je teda paráda, navíc nulová průtažnost umožňuje přesný přehled o tom, jak tam dole smáček pracuje.

        Několik okounů kolem 20cm se podívalo na břeh a mě hřál pocit, že jsem neprohloupil...

        Ovšem dnes jsem na ryby vyrazil znovu, navázal smáčka a hned prvním náhozem se mi na gumu pověsil místní lín 52cm, kterého už pár zdejších rybářů ulovilo, změřilo a pustilo. I já jej chytil loni v zimě na smáčka a letos poslední, kdo se jím na mrku pochlubil byl, tuším, Niel. Pár minut jsem ho vodil a unavoval, nebyly to žádné prudké výpady, ale jen tupé pomalé táhnutí. Připravil jsem podběrák a naváděl jej. Lín však udělal trochu prudší pohyb a nanofil zklamal a praskl v uzlu. Pocit zmaru a zoufalství, jakou jsem si v tu chvíli prožil, určitě znáte. Navázal jsem tedy znovu, na uzlu jsem si dal záležel a dalším náhozem jsem zapřáhl bolena, cca 50cm. Rup prd a nanofil zase rupnul. To už jsem nevydejchal a vymotal ho z cívky tak rychle, jak to jen šlo. Sáhl jsem po klasickém vlasci 0,16, navázal streamera vlastní výroby a po pár náhozem okoun a bez problému na břehu...

        Takže já říkám nanofilu NE ( mluvím o průměru 0,06, silnější jsou na vláčku zbytečné, to si můžu koupit monofil )

Komentář ke článku (19)