Jizera 5

17.7.2011 Trvalý odkaz

        Moje drahá polovička dnes jela na mistrovství v parkurovém skákání do Ptýrova, čehož jsem využil a společně s Houmim jsme jeli s ní s tím, že si prochytáme Jizeru, která kolem teče. Přijeli jsme v poledne, slunce pralo, teplota nad třicítkou, přesto jsme vlezli do prsaček a našli si první jez. Jez v Haškově je jedním slovem nádhernej, přímo pod ním není klasická vana, ale naplavené kamení a písek, takže se dá podjezím projít tam a zpátky. Je taky pravda, že tam číhá na nástrahy nebezpečí v podobě spousty naplavených větví. Nevím, jestli to bylo tím horkem, ale nikde ani kolečko, žádnej potah, zkrátka hezky, ale bez ryb.

        Posunuli jsme se trochu níž po proudu, našli jsme i tišiny s potěrem a množstvím tloušťů, na háček se pověsil jen jeden okounek. Kolem proplula početná skupina kánoí, jejichž posádky byly všechno, jen ne střízlivé. V prsačkách začalo být už příliš vedro, tak jsme se šli do auta svléct a rovnou popojet na další jez, tentokrát Bakov nad Jizerou.

        Další krásný jez, ideálně přístupný, broditelný, pár metrů pod jezem ještě vtéká do Jizery malá říčka Bělá, což činí z tohoto místa horký flek na úspěch. Bohužel, hordy vodáků zřejmě místo rozplašily, Mírovi zabrala zřejmě štika, jenže se po chvíli vypla. Přezbrojil jsem ze třpytek na menší woblery, přidal lanko a za chvíli mne mile překvapil pstruh potočák, menší velikosti, ovšem přinesl mi radost převelikou. Nakonec zabrala ještě jedna menší štička a další potočák, ten se ale dokázal vyprostit sám...

Komentář ke článku (8)